Úvod

Brandy je v širším slova smyslu vinná nebo ovocná pálenka (alkoholický nápoj získaný destilací fermentovaných ovocných šťáv). Název brandy pochází z holandského brandewijn, což znamená ohnivé nebo pálené víno.
Brandy je zpravidla vinný destilát (někdy se tak označují destiláty pálené z jiných surovin než víno: apricot brandy alias meruňkovice, cherry brandy alias třešňovice). Je vyrobeno podobně jako originální koňak destilací vína a zráním vinného destilátu v dubových sudech. Francouzské brandy má velmi výraznou chuť a vůni podobnou koňaku. Proto se s ohledem na cenu často používá do míchaných nápojů, teplých i studených. Brandy servírujeme v pokojové teplotě, max. do 20 st. Celsia, aby se mohly dobře uvolnit aromatické látky. Podává se po jídle jako digestiv a ke kávě. Obvykle se rozlišují tři kategorie brandy: - hroznová brandy - vyráběná přímo z vinných hroznů nebo vinného moštu - Cognac, Metaxa, Armagnac - brandy z hroznových výlisků (slupky, stopky a semena zbylá po lisování vína) - Grappa, Marc - ovocná brandy - vyráběná z ostatního fermentovaného ovoce kromě hroznů - Calvados, Kirschwasser, Slivovice, Hruškovice, Třešňovice

  • loading